Тел. +38 (044) 221-23-63

Несвоевременное отражение накладной в Едином реестре не влияет на налоговый кредит

Податкова накладна виписана 30.04.2015, зареєстрована -10.05.2015 р. Але фактично в реєстрі ПН отримана покупцем 17.06.15 р. У якому місяці необхідно було провести цю податкову накладну?

Норми пп. 198.2 ПКУ датою виникнення права платника податку на віднесення сум ПДВ до ПК  визначають дату тієї події, що відбулася раніше:

• дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

• дата отримання платником податку товарів/послуг.

Разом з  тим, абзац 2 п. 201.10 ПКУ , окремо робить акцент на тому, що податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Відповідно до абз. 1 п. 198.6 ПКУ , не відносяться до ПК суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 ПКУ .

В даному разі є і ПН, і її вчасна реєстрація. Тому не дивлячись на факт несвоєчасного відображення в ЄРПН, вчасно зареєстрована в ЄРПН ПН мала засвідчувати ПК вже за квітень 2015 року.

По матеріалам : «Дебет-Кредит»